0
0,00
Brak produktów w koszyku
Suma: 0,00 zł
z VAT

Do darmowej wysyłki brakuje 249,00

Wiedza

Jesienna ozdoba albo zdrowy przysmak – Dzień Dyni

Nadejście października może budzić różne skojarzenia, ale niewątpliwym symbolem tego miesiąca jest dynia. To charakterystyczne warzywo jednym przywodzi na myśl Halloween i przebieranie się za najróżniejsze, fantastyczne postaci. Inni zaś zacierają ręce na myśl o przygotowywaniu rozmaitych dyniowych smakołyków, od rozgrzewających obiadów po słodkie desery. Dynia znajduje bowiem szerokie zastosowania kulinarne, a przy tym może pomagać w dbaniu o zdrowie albo służyć jako ozdoba.

 

 

 

 

 

 

 

Najpopularniejsze odmiany dyni

Choć myśląc o dyni, odruchowo widzimy pomarańczowe warzywo o specyficznym kształcie, odmiany tego warzywa są rozmaite i nierzadko różnią się wyglądem. Co ciekawe, wszystkie są jadalne, ale nie każda ma przyjemny smak – te lepiej sprawdzają się jako dekoracja. Wśród najpopularniejszych dyń idealnych do jedzenia warto zaś wymienić dynię:

  • olbrzymią,
  • zwyczajną,
  • hokkaido,
  • piżmową,
  • makaronową,
  • muszkatołową (inaczej prowansalską lub muscat).

Wszystkie są bardzo charakterystyczne. Dynia olbrzymia i zwyczajna to pomarańczowe warzywo cieszące się największą popularnością, ale miłośnicy kulinariów coraz chętniej sięgają po mniejszą, bardziej czerwoną odmianę hokkaido. Dynia piżmowa ma zaś podłużny kształt przypominający gruszkę, wydłużona makaronowa jest żółta, a muszkatołowa – zielona.

Właściwości zdrowotne dyni oraz jej pestek

Jeśli chodzi o dynię, różnorodność dotyczy nie tylko odmian, ale też zastosowań. To bowiem jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, cenione zarówno za smak, jak i właściwości zdrowotne. Te ostatnie wynikają zaś z bogactwa dobroczynnych składników odżywczych, które, co istotne, nie zanikają podczas obróbki termicznej. Dynia zawiera dużą ilość witaminy A, C oraz E, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, wspiera wzrok, stan skóry i odporność. Ponadto dostarcza do organizmu białko, błonnik, magnez, cynk, wapń czy potas, a niska kaloryczność sprawia, że stanowi idealny wybór w czasie diety odchudzającej.

Wspominając o właściwościach zdrowotnych dyni, nie sposób pominąć jej pestek. Cieszą się one dużą popularnością z uwagi na wysoką zawartość mikroelementów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wymienić choćby pozytywny wpływ na włosy, skórę, paznokcie oraz płodność, zawdzięczany obecności cynku, jak również łagodzenie stresu i zapobieganie skurczom dzięki magnezowi. Pestki mogą też pozytywnie wpływać na regulowanie poziomu cholesterolu oraz spowalnianie procesów starzenia.

Jak wykorzystać dynię w kuchni?

Dzięki dyni kompleksowe dbanie o zdrowie jest nie tylko łatwe, ale też przyjemne – warzywo to znajduje bowiem bardzo różnorodne zastosowania kulinarne. Prawdziwym klasykiem jest choćby zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru, marchewki i ziemniaków, doskonała na chłodne, jesienne dni. Oprócz tego warto z tego warzywa zrobić przecier i dodać go np. do ciasta albo lodów, a posiekane w kostkę i upieczone świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki. Dynia pokrojona w słupki oraz oprószona ziołami to zaś znakomita alternatywa dla tradycyjnych frytek.

Wyjątkowy smak, uniwersalność, pozytywny wpływ na zdrowie – wszystko to sprawia, że dynia powinna stać się ważnym elementem naszego jadłospisu, nie tylko w czasie chłodnych, jesiennych miesięcy. Dzień Dyni jest idealnym momentem, by włączyć ją do swojej diety i przekonać się o jej wyjątkowych zaletach.

Strona wdoz.pl wykorzystuje pliki cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Istnieje możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji o plikach cookies znajduje się w Polityce Prywatności.

Odmawiam akceptacji
Akceptuję