0
0,00
Brak produktów w koszyku
Suma: 0,00 zł
z VAT

Do darmowej wysyłki brakuje 249,00

Zdrowie

Orzechy, czyli zdrowa przekąska na każdy dzień

Orzechy nie bez powodu są uznawane za korzystny składnik codziennej diety. Co sprawia, że są one synonimem smacznej, a przy tym dobroczynnej dla zdrowia przekąski? Obecność szeregu związków biologicznie czynnych – nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witaminy E oraz wielu innych składników mineralnych. Chcąc zatroszczyć się o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, warto więc czerpać z bogactwa dostępnych na rynku orzechów, czy to wykorzystując je do przygotowywania posiłków, czy też zabierając ze sobą jako szybką przekąskę.

 

Co takiego mają w sobie orzechy? W kilku słowach o cennych składnikach mineralnych

O ile różne rodzaje orzechów cechuje nieco inna zawartość poszczególnych składników, z powodzeniem możemy mówić o nich jako o całej grupie produktów. Orzechy są bogate przede wszystkim w potas, wapń oraz magnez. Warto też wspomnieć o selenie, czyli przeciwutleniaczu, którego najwięcej znaleźć można w orzechach brazylijskich – zjedzenie 2-3 takich orzechów całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na wspomniany pierwiastek.

Jak się okazuje, wszystkie gatunki orzechów są w mniejszym bądź większym stopniu źródłem ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (jedno- i wielonienasyconych). O ile orzechy laskowe są doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), orzechy włoskie okazują się bogate w kwas α-linolenowy (prekursor kwasów omega-3). Orzechy, a zwłaszcza migdały, zawierają sporo L-argininy, będącej jedynym endogennym substratem do syntezy tlenku azotu w organizmie. W praktyce oznacza to, że świetnie regulują one ciśnienie krwi, co ma znaczenie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

 

Regularne spożywanie orzechów – jaki wpływ mają one na ogólne funkcjonowanie organizmu?

Orzechy to bez wątpienia istotny element diety, który oprócz wyjątkowego smaku oferuje cały szereg korzyści zdrowotnych. Jedzenie orzechów może zapobiegać rozwojowi licznych chorób, m.in. nowotworowych, sercowo-naczyniowych, a także niektórych metabolicznych (np. cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny). Codzienne spożywanie orzechów sprzyja zmniejszaniu stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, a przy tym zapobiega utlenianiu LDL, dzięki czemu przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.

Ważną zaletą jedzenia orzechów jest również polepszenie funkcji poznawczych oraz poprawa koncentracji. Z tego powodu są one chętnie włączane zarówno do diety seniorów, jak i kobiet w ciąży – zaobserwowano bowiem związek między spożywaniem orzechów a lepszym rozwojem neurologicznym dzieci.

Czasem zamiast korzystania z suplementów na koncentrację warto przyjrzeć się po prostu swojej diecie. Być może lepsze samopoczucie uda się osiągnąć wyłącznie dzięki świadomemu włączeniu do jadłospisu większej ilości orzechów – czy to migdałów, nerkowców, orzechów włoskich, czy laskowych.

3 sierpnia świętujemy Dzień Podjadania Orzechów (National Grab Some Nuts Day). To idealny moment, aby zacząć!

 

Strona wdoz.pl wykorzystuje pliki cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Istnieje możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji o plikach cookies znajduje się w Polityce Prywatności.

Odmawiam akceptacji
Akceptuję