0
0,00
Brak produktów w koszyku
Suma: 0,00 zł
z VAT

Do darmowej wysyłki brakuje 249,00

Zdrowie

Problem wielkiej wagi - jak wspomagać odchudzanie

Odchudzanie to temat, który wraca jak bumerang w postaci postanowień noworocznych czy planów przedurlopowych. Jak pozbyć się niechcianych kilogramów? Czy dieta i wysiłek fizyczny to jedyna droga w wymarzonym kierunku? Okazuje się, że odchudzającym przychodzi z pomocą farmakologia- na półkach aptecznych znajdziemy zarówno preparaty dostępne bez recepty, które ułatwią proces utraty wagi, jak i leki wspomagające odchudzanie. Jaki preparat wybrać, by odchudzać się z głową i zapewnić sobie długofalowe efekty?

Czy preparaty na odchudzanie “schudną” za nas?

Niestety nie- żaden, nawet najskuteczniejszy lek czy suplement nie pozwoli na utratę masy ciała, jeśli nie wspomożemy go ograniczaniem ilości spożywanych kalorii oraz zwiększeniem aktywności fizycznej w życiu codziennym. Warto o tym pamiętać rozpoczynając odchudzanie, dzięki czemu unikniemy przykrych rozczarowań. Po co w takim razie stosować suplementy wspomagające odchudzanie, skoro i tak będziemy redukować kalorie i więcej się ruszać? Dostępne na rynku preparaty mogą bowiem ułatwić nam ten proces- zmniejszyć uczucie głodu, obniżyć łaknienie, zapobiec ochocie na słodkie przekąski czy wreszcie podnieść tempo przemiany materii w naszym organizmie. Czy jest o co walczyć w takim razie? Zdecydowanie!

Głód - co to takiego?

Głód to złożone pojęcie, które obejmuje nie tylko fizyczną potrzebę spożycia pokarmu, ale również szereg procesów psychologicznych, które skłaniają nas do poszukiwania jedzenia. Do możliwych objawów głodu zalicza się poczucie zmęczenia, osłabienie, ból głowy, problemy z koncentracją, burczenie w brzuchu . Sygnały te muszą zostać prawidłowo odczytane i zinterpretowane przez nasz organizm. Często jednak błędna analiza sygnałów skłania nas do jedzenia, kiedy tak naprawdę jeszcze go nie potrzebujemy- jest to często jedzenie emocjonalne, pozwalające na obniżenie stresu, jedzenie “na pocieszenie” czy jedzenie “z nudów”. Aby uniknąć takich błędów w odchudzaniu można wspomóc się preparatami dającymi wcześniej uczucie sytości lub zmniejszającymi apetyt na słodycze, które są najczęstszą przekąską, po którą sięgamy na pocieszenie.

Suplementy wspomagające odchudzanie- co mogą zaoferować?

Jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych w preparatach wspomagających odchudzanie dostępnych bez recepty jest błonnik. Błonnik pokarmowy to roślinne wielocukry oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka. Pęczniejący błonnik powoduje zwiększenie uczucia sytości, które pojawia się szybciej i po spożyciu mniejszej ilości pokarmów, stąd zjadając mniej łatwiej o uczucie zakończenia posiłku. Dodatkowo błonnik usprawnia proces wydalania, regulując liczbę oddawanych stolców i zapobiegając zaparciom.

Innym interesującym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie jest chrom, Chrom bierze udział w gospodarce węglowodanowej, czyli procesie, w którym nasz organizm zarządza spożytymi i wytworzonymi cukrami. W badaniach wykazano, że chrom wpływa korzystnie na insulinooporność- to znaczy zwiększa odpowiedź na insulinę, sprzyja metabolizmowi węglowodanów, a także zmniejsza apetyt na słodycze.

Dla osób o dużej aktywności fizycznej polecana jest suplementacja L-karnityną. Umożliwiając zamianę zmagazynowanego w naszych komórkach tłuszczu w energię, substancja ta przyczynia się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej i lepszych efektów treningu.Suplementacja L-karnityną zalecana jest osobom uprawiającym zwłaszcza sporty wytrzymałościowe (np. kolarstwo, biegi długodystansowe)- poleca się wówczas zażycie preparatu bezpośrednio przed treningiem. Wynika to z obserwacji, że w trakcie długotrwałych ćwiczeń zapasy wolnej karnityny w mięśniach wyczerpują się.

Ciekawym kierunkiem postępu badań nad otyłością jest również analiza mikrobioty jelitowej, czyli naturalnej flory bakteryjnej, jaka zamieszkuje nasz układ pokarmowy. Liczne analizy wykazały, że u osób z nadprogramowymi kilogramami, ilość i rodzaj bytujących w przewodzie pożytecznych bakterii może być zaburzona. Korzystne wydaje się uzupełnienie składu flory jelitowej poprzez przyjmowanie probiotyków- czas stosowania terapii oraz określenie dokładnych szczepów dobroczynnych bakterii wymaga jednak dalszych badań.

W trakcie odchudzania warto również pamiętać o adekwatnym uzupełnianiu witamin i składników mineralnych w naszej diecie. W razie pojawiających się niedoborów (zwłaszcza żelaza, magnezu czy witamin z grupy B) zalecane jest ich uzupełnianie z wykorzystaniem odpowiednich preparatów. Przewlekły niedobór może skutkować pogorszeniem samopoczucia, spadkiem wydolności organizmu, jak również pogorszeniem stanu skóry, włosów i paznokci.

A co, jeśli nadal nie mogę schudnąć?

Zbędne kilogramy to nie tylko problem estetyczny. Jeśli nadmierna masa ciała spełnia już definicję otyłości (BMI równe lub wyższe niż 30), bądź nadwadze towarzyszą dodatkowe schorzenia bezpośrednio z niej wynikające (na przykład cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, zespół metaboliczny czy przedwczesna choroba zwyrodnieniowa stawów związana z ich przeciążeniem), warto poszukać specjalisty leczącego otyłość. Obesitologia to stosunkowo nowa dziedzina medycyna zajmująca się kompleksową opieką nad pacjentem z otyłością- począwszy od poszukiwania przyczyn o tyłości, zrozumienia jej mechanizmów, jak i opieki dietetycznej, farmakologicznej i psychologicznej nad chorym. W uzasadnionych przypadkach, przy nieskuteczności leczenia zachowawczego, pacjentowi z otyłością proponowane są również chirurgiczne metody leczenia otyłości (chirurgia bariatryczna).

 

Bibliografia

  • A. Koszowska i wsp.; Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe; „Hygeia Public Heath”; 48 (3); 2013; 279−284
  • E. Pietrzykowska, B. Wierusz-Wysocka; Psychologiczne aspekty nadwagi, otyłości i odchudzania się; „Pol Merkuriusz Lek”; XXIV; 2008; 472−476
  • M. Walczak-Gałęzewska, M. Nowrocka, D. Pupek-Musialik; Zastosowanie błonnika w terapii otyłości i zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego; Forum Zaburzeń Metabolicznych; 2012; tom 3; nr 2; 54–60
  • M. Maszewska, A. Florkowska, J. Pekul; Suplementy diety wspomagające odchudzanie; Przemysł Spożywczy; 2019; 73; 4
  • L. Ostrowska, J. Smarkusz; Modyfikacja mikroflory jelitowej sposobem zapobiegania lub leczenia otyłości i schorzeń metabolicznych?; Forum Zaburzeń Metabolicznych; 2016; tom 7; nr 2; 53–61

Autor: mgr farm. Wojciech Ziółkowski

Strona wdoz.pl wykorzystuje pliki cookies w celu ułatwienia korzystania z serwisu oraz do celów statystycznych. Istnieje możliwość samodzielnego zarządzania plikami cookies w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji o plikach cookies znajduje się w Polityce Prywatności.

Odmawiam akceptacji
Akceptuję