
Zdrowie zaczyna się na talerzu, czyli Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zdrowie pochodzi z naszych jelit, a o ogólnym dobrostanie organizmu decyduje w dużej mierze to, co jemy. Zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta pozwala zaspokoić wszystkie potrzeby ciała, a nawet – wpłynąć na nasze samopoczucie. 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania, który ma na celu zwiększyć świadomość społeczną na temat korzyści płynących z zdrowego odżywiania oraz zachęcić do samodzielnego przygotowania posiłków w domu.
W ramach tego dnia są organizowane różne wydarzenia, warsztaty, konferencje i akcje edukacyjne. Samodzielne gotowanie to bowiem najlepsza droga do tego, aby jeść świadomie i komponować posiłki ze składników, co do których mamy pewność, jeśli chodzi o ich skład czy pochodzenie.
Czym jest zdrowe żywienie?
Na to hasło składa się wiele czynników, takich jak:
- zbilansowana dieta bogata w warzywa, produkty pełnoziarniste czy NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe),
- dieta uboga w cukier i produkty wysokoprzetworzone,
- regularne pory posiłków,
- ograniczenie używek takich jak kofeina i alkohol, napoje energetyczne,
- dopasowanie bilansu kalorycznego posiłków do poziomu aktywności i zapotrzebowania danej jednostki,
- regularne nawadnianie organizmu – zwłaszcza wodą.
Warto również pamiętać o tym, że podstawą dobrego samopoczucia jest umiarkowana, regularna aktywność fizyczna, a dopiero później jedzenie – przede wszystkim warzywa i – w mniejszej ilości – owoce. W zdrowej diecie powinny także znaleźć się produkty pełnoziarniste, nabiał, ryby i mięso, jak również tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
Zamiast słodyczy polecane są owoce, a sól łatwo zastąpić ziołami, które odpowiednio dobrane i dodane do potraw w dużej ilości nie tylko zapobiegają podnoszeniu poziomu sodu we krwi, ale też usprawnią trawienie i pomogą rozprawić się ze wzdęciami czy zaparciami.
Innymi ważnymi i uzupełniającymi zdrową dietę czynnikami są:
- zdrowy sen,
- ograniczenie korzystania z urządzeń elektronicznych do 2 godzin dziennie,
- regularna kontrola masy ciała oraz
- dbania o higienę jamy ustnej.
Zdrowy talerz – jak go skomponować?
Pełnowartościowy talerz powinien zawierać 4 podstawowe składniki: warzywa lub owoce, węglowodany złożone, białko roślinne lub zwierzęce oraz zdrowe tłuszcze. Ważne są też proporcje, a więc najwięcej w posiłku powinno być warzyw, a najmniej tłuszczów. Skończone danie warto popić wodą lub naparem ziołowym, np. z kopru włoskiego, rumianku czy herbatą rooibos.
Zdrowe żywienie powinno na stałe zagościć w naszej codzienności. Dzięki odpowiednio zbilansowanym posiłkom o wiele łatwiej jest zadbać o kontrolę masy ciała, stan uzębienia czy odpowiednie samopoczucie. Dobrze ułożona dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną zapobiega też wielu chorobom cywilizacyjnym – w tym cukrzycy, miażdżycy i otyłości. Warto zatem zadbać o nią, by cieszyć się długim, zdrowym życiem.