
DIASIP SMAK TRUSKAWKOWY
- płyn doustny
- 4 x 200 ml
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego skierowana jest do osób, które ze względu na toczące się procesy chorobowe nie są w stanie dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych. Dzięki odpowiedniemu żywieniu możemy wspomóc organizm w walce z chorobą. Prawidłowo zbilansowana żywność medyczna zawiera w swoim składzie duże ilości biała, tłuszcz, węglowodany, witaminy i minerały, w odpowiednio dobranych proporcjach. Stosując żywność medyczną w trakcie choroby, mamy szansę ochronić organizm przed niepożądanym obniżeniem masy ciała, gorszym gojeniem ran czy większym ryzykiem powikłań. Żywność ta może być stosowana jako wyłączne lub częściowe żywienie chorych z ograniczoną zdolnością przyjmowania, trawienia, wchłaniania, metabolizowania lub wydalania tradycyjnej żywności. Najczęściej tego typu żywność stosuje się w: o utracie masy ciała w chorobach nowotworowych o w trakcie i po chemio- lub radioterapii o chorobach neurologicznych o okresie okołooperacyjnym (przed i po operacji) o odleżynach i trudno gojących się ranach o zaburzeniach wchłaniania i trawienia o schorzeniach przewodu pokarmowego o przewlekłym braku apetytu z utratą masy ciała. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego posiada odmienny skład w zależności od przeznaczenia i rodzaju choroby. Wśród tych preparatów znajdziemy: wysokoenergetyczne i z dodatkiem błonnika, wysokobiałkowe, kompletne pod względem odżywczym, kierowane do osób o specjalnych potrzebach (np. z cukrzycą), jednoskładnikowe, immunożywienie, preparaty dla dzieci. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może być podawana: o doustnie – jak tradycyjna żywność, posiada zróżnicowane smaki o przez zgłębnik lub stomię odżywczą – bezpośrednio do przewodu pokarmowego, posiada neutralny smak. Tego typu żywność powinna być stosowana pod kontrolą lekarza i zgodnie z jego zaleceniami.